2012. február 25., szombat

Kókusztejes zabkása vörösáfonyával



Az az igazság, hogy nagyon édesszájú vagyok, és délutánonként menetrend szerint megkívánok valami édességet. Csokikat, bolti édességeket régóta nem nagyon veszek (kivétel a jó minőségű csokoládé - általában legalább 70%-os étcsoki - és néhányfajta biokeksz, nagyon finomak pl. az Aldiban kapható biokekszek, illetve Reginának a túrórudi, lehetőleg Cserpes), így amikor van rá időm, süteményt vagy kekszet sütök, minél egészségesebb hozzávalókból. A terhességi cukorbetegség óta - ami sajnos az esetek nagy részében hajlamot jelez a 2. típusú diabétesz kialakulására - igyekszem odafigyelni arra is, hogy minél kevesebb finomított szénhidrátot fogyasszak, és cukor helyett lehetőleg nyírfacukorral vagy steviával készítem az édességeket. Ez a zabkása minden szempontból ideális: pár perc alatt elkészül, nincs rossz hatással a vércukorszintre (a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, a kókusztejnek minimális a szénhidráttartalma), és persze finom is. 

Hozzávalók (2-3 főre):
1 bögre zabpehely, 3 dl kókusztej + annyi tej (lehet növényi tej, sőt víz is), hogy duplán ellepje a zabpelyhet, egy marék vörösáfonya, pár csepp stevia, méz vagy bármilyen (persze nem szintetikus) édesítő

A zabpelyhet egy kisebb lábosba teszem, felöntöm a kókusztejjel és a tejjel, beledobom az áfonyát és kavargatva addig főzöm, míg a tej nagyját felszívja (én csak pár percig szoktam főzni, nem szeretem, ha túlfő és nyálkás lesz). Ha hagyjuk kihűlni, magától is felszívja a többi folyadékot és besűrűsödik, tényleg nem kell sokáig főzni. Ízlés szerint édesítjük (a kókusztejtől eleve kissé édeskés).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...